Novim pravilima putovanja u inostranstvo

DOLAZAK NA AERODROM I PROCEDURE

 

Da li su zaštitne maske obavezne?

 

Molimo sve putnike da u putnički terminal dođu sa zaštitnom maskom koju će koristiti sve vreme tokom boravka u terminalu. Takođe, maske su obavezne i u toku leta.

Ukoliko nemate zaštitnu masku, možete je kupiti u „Hudson News“ prodavnici, koja se nalazi u prostoru između terminala 1 i 2, u prodavnici „Main shop“ posle pasoške kontrole i u prodavnici „Lilly“ koja se nalazi u blizini gejta C3-C4.

 

Koliko pre leta je potrebno doći na aerodrom?

 

Planirajte svoj dolazak na aerodrom najmanje tri sata pre leta, kako biste imali dovoljno vremena za prolazak svih propisanih procedura registracije i prihvata putnika i prtljaga na vaš let.

Check-in se zatvara 75 minuta pre leta !!! (važi za sve međunarodne letove)

 

Pravila za ulazak u UK – obavezan karantin 14 dana

 

Od 8. juna 2020. godine britanska Vlada je da se za putovanja u Englesku putici informisu putem internet stranice “Entering the UK”

www.gov.uk/uk-border-control

 

Molimo sve putnike za Englesku  da pročitaju informacije na navedenoj internet stranici kao i da je pre dolaska u Englesku obavezno popunjavanje upitnika na linku:

https://visas-immigration.service.gov.uk/public-health-passenger-locator-form

 

 

Pravila o ručnom prtljagu na letovma Turkish Airlines-a

 

Unos ručnog prtljaga u kabinu neće biti moguć.

U skladu sa tim dozvoljeni ručni prtljag će biti dodat dozvoljenom predatom prtljagu, i to na sledeći način: ukoliko putnik ima dozvoljeno 30 kg predatog prtljaga, pored toga će imati pravo da preda i dodatno 1 komad ručnog prtljaga do 8kg. Taj ručni prtljag mora biti dodatni komad i ne može se njegova kilaža samo sabrati sa dozvoljenim prtljagom po karti.

Primer: Putnik može predati 2 torbe od po 15kg (ukupno 30kg) + jedan ručni prtljag od 8kg. Putnik ne može umesto toga predati 2 torbe od po 15+23kg, jer će mu u tom slučaju biti naplaćen višak prtljaga po već ustanovljenim pravilima.

Kao i do sada, dozvoljene dimenzije ručnog prtljaga ostaju 23x40x55cm. Putnici ekonomske klase mogu da predaju 1 komad, a putnici biznis klase 2 komada ručnog prtljaga.

Sa sobom u kabinu putnik će moći da ponese samo 1 od ličnih predmeta navednih u tabeli u nastavku, bez obzira da li putnik ima kartu u biznis ili ekonomskoj klasi ili Frequnt Flyer status:

 

Personal Item SymbolMaximum WeightDimensions
Male/Female purses4 kg40x30x15 cm
Small video camera or camera4 kg40x30x15 cm
Tablet, laptop4 kg40x30x15 cm
Bag-type baby strollersBag type max. 70×30 cm/Carriage type max. 40×40 cm)
Umbrella (except for those with sharp tip)90 cm
Baby Care Bag4 kg

 

 

Dodatne napomene:

-vreća za odelo (dimenzija114x60x11cm) smatraće se ručnim prtljagom i neće moći da se unese u kabinu

-roba iz duty free prodavnice neće biti obuhvaćena ovom regulativom

-prtljag sa posebnim uslovima transporta, kao što su – tenis ili skvoš reket (maksimum 1 par), mali muzički instrumenti kao što su gitara, saz itd (gde zbir dimenzija ne prelazi 118 cm) mogu se uneti u kabinu ukoliko su u svom pakovanju

-za putnike koji putuju sa bebom biće dozvoljen samo 1 dodatni komad na ime bebe  i to može biti ili nosiljka navedena u tabeli iznad ili torba sa stvarima za bebu

 

Pravila za ulazak u Grčku avionom

 

U nastavku je nekoliko ključnih tačaka  koje je grčka Vlada trenutno uvela za dolaske u Grčku, a na snazi su od 15. juna do 30. juna 2020. godine.

Putnici koji dolaze dolaze kategorisani su u skladu sa svojim poreklom u tri različite grupe, kako sledi:

GRUPA A:

Austrija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Nemačka, Mađarska, Island, Irska, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Norveška, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Švajcarska.

GRUPA B:

Albanija, Belgija, Francuska, Italija, Severna Makedonija, Holandija, Portugal, Španija, Švedska, druge zemlje koje nisu članice EU.

Putnici koji dolaze na međunarodni aerodrom u Atini koji potiču iz GRUPE A biće podvrgnuti slučajnim testiranjima Covid-19 po dolasku. 

Putnici koji dolaze na međunarodni aerodrom u Atini koji potiču iz GRUPE B, bilo direktnim letom ili letom sa presedanjem u nekoj zemlji iz grupe A, biće podvrgnuti 100% Covid-19 testiranju po dolasku.

Putnici koji stignu na aerodrom u Solunu biće podvrgnuti 100% Covid-19 testiranju po dolasku.

Svim međunarodnim putnicima će tokom dolaska ili ukrcavanja biti dostavljen obrazac o lokaciji putnika, koji treba da popune i dostave vlastima po dolasku.

Testirani putnici moraju se obavezno samoizolovati na adresi koju će prijaviti u obrascu tokom 24 sata, dok ne bude dostupan rezultat testiranja.

Putnici koji imaju vezani let, tj. presedaju u Atini ili Solunu podvrgavaju se testiranju COVID-19 po dolasku u Atinu ili Solun i moći će da nastave put do svog krajnjeg odredišta, gde će se samoizolovati  dok ne budu dostupni rezultati testiranja.

 

 

Impala travel - Turistička agencija sa bogatom tradicijom